Erop uit met de elektrische fiets? Voorkom brand en laad de accu verstandig op

Het is weer voorjaar! Een heerlijke tijd om erop uit te trekken met de elektrische fiets. Maar na verloop van tijd wordt de accu vaak slechter en kun je minder ver rijden met ondersteuning. Door goed om te gaan met de accu gaat deze langer mee en voorkom je brand. De brandweer geeft je graag wat tips.

Wist je dat de helft van het aantal woningbranden wordt veroorzaakt door elektrische apparaten? Wanneer een accu of oplaadbare batterij oververhit raakt of beschadigd is, kan deze in brand vliegen. Gelukkig kun je zelf veel doen om dit te voorkomen.

Tip 1. Laad de accu overdag op in een ruimte met rookmelder 

Laad de accu van je elektrische fiets overdag op in een ruimte met een rookmelder en zorg dat je in de buurt blijft als de accu aan de lader ligt. Mocht er dan iets misgaan, heb je dit snel door en kan de schade beperkt blijven.  

Is de accu volledig opgeladen? Dan kan het verstandig zijn meteen de stekker uit het stopcontact te halen. Zo voorkom je dat het apparaat ‘overladen’ wordt en de oplaadbare batterij of accu oververhit raakt. Dit geldt echter niet voor alle accu’s. Bij sommige fietsen is het juist beter de accu aan de lader te laten staan vanwege de laadcyclus en het behoud van de accu. Lees daarom altijd goed de instructies die de fabrikant voorschrijft voor jouw fiets. 

Tip 2. Gebruik originele, onbeschadigde laders en snoeren 

Kies bij de aanschaf van een (vervangende) accu of lader voor een betrouwbaar merk en vermijd goedkope namaakversies. Het liefst gebruik je altijd de originele lader die bij de fiets geleverd is. Die werkt namelijk het best voor je eigen accu.

Accu elektrische fiets

Tip 3. Zorg dat de accu de warmte kwijt kan 

Bij het opladen komt warmte vrij. Dit verhoogt het risico op brand. Zorg er daarom voor dat de accu goed de warmte kwijt kan. Plaats een accu tijdens het laden altijd op een harde ondergrond met voldoende ruimte erom heen zodat de accu de warmte goed kwijt kan.  

Tip 4. Gebruik alleen onbeschadigde accu’s 

Is je fiets of accu gevallen? Of merk je tijdens het laden een sterke geur, rook, lekkende vloeistof of oververhitting? Laat de accu dan direct controleren door een fietsspecialist of de leverancier. Hiermee voorkom je dat je eventuele schade vergroot of dat je elektrische fiets in brand vliegt. Zorg er ook voor dat de aansluiting van je oplader schoon is en vervang laadsnoeren zodra ze beschadigd zijn. Zo verklein je de kans op kortsluiting. 

Met deze tips van de brandweer kun jij lekker lang en onbezorgd van je elektrische fiets genieten. De tips kun je bovendien ook gebruiken voor andere accu’s en oplaadbare batterijen. Denk bijvoorbeeld aan je smartphone, tablet of elektrisch oplaadbaar speelgoed. Laad ze slim op en je geniet er langer van. Veel fietsplezier! 

Stel je vraag 

Heb je nog vragen over het veilig opladen van jouw elektrische fiets of andere apparaten? Stel dan je vraag aan een expert van de brandweer via woongemakiskinderspel.nl/steljevraag