Je huis zuinig en veilig verwarmen

De gasprijzen zijn hoog. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen proberen te bezuinigen op hun energieverbruik. Maar hoe doe je dat slim en veilig? Op deze pagina lees je tips en tricks.

Zo bespaar je deze winter veilig op je gasverbruik

Er gaat gemiddeld driekwart van je gasverbruik naar het verwarmen van je huis. De rest gaat naar warm water, vooral voor douchen. Met een paar simpele aanpassingen kan ook jij besparen op je gasverbruik:

  • Verwarm alleen de kamer waar je bent. Het is zonde om kamers te verwarmen waar je toch niet bent. Laat daarom de verwarming in de rest van het huis uit, ook in de slaapkamers. Zet de verwarming op de vorstvrij-stand (het symbool hiervoor staat tussen stand 1 en ‘uit’), zodat waterleidingen niet bevriezen. Houd ook de deuren in huis dicht, zodat de warmte niet uit de kamer ontsnapt.
  • Zet de thermostaat een graad lager en draag warme kleding. Gevoelsmatig is een graad lager een klein verschil. Toch scheelt het al veel gas. Trek ook een warme trui, sokken en sloffen aan of pak er een warme kruik of elektrische deken bij.
  • Douche niet langer dan 5 minuten en ga minder vaak in bad. Volgens Milieu Centraal gaat ongeveer 80 procent van je warmwatergebruik naar de douche of het bad. Ga je weleens in bad? Dan kun je ook daarop besparen. Tip: gebruik tijdens het douchen een douchetimer, stel de timer op je telefoon in of draag een waterdicht (sport)horloge die je helpt herinneren om maximaal 5 minuten te douchen.
  • Zet de thermostaat ’s nachts op 15 graden. Doe dat het liefst een uur voordat je gaat slapen, want je huis koelt namelijk niet in één keer af. Heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan niet lager dan 17 graden, anders duurt het de volgende dag te lang voordat je huis is opgewarmd.
  • Ga je de deur uit? Laat de thermostaat dan op 15 graden staan. Als je overdag niet thuis bent, hoeft het huis ’s ochtends ook niet opgewarmd te worden.

Kaarsen en waxinelichtjes veilig aansteken

De warmteopbrengst van kaarsen en waxinelichtjes is niet hoog. Bovendien kleven er een aantal risico’s aan, zeker wanneer je veel kaarsen brandt. Onze brandweercollega’s benadrukken dat kaarsen niet bedoeld zijn om je huis te verwarmen; ze zijn er voor de sfeer in huis. Zo ga je veilig om met kaarsen:

  • Ventileer je huis goed door ventilatieroosters in ramen en/of de ramen zelf open te zetten. Kaarsen branden leidt namelijk tot uitstoot van fijnstof en koolmonoxide. Bij een paar kaarsen is dit nog niet zo’n groot probleem, maar bij veel kaarsen kan het gevaarlijk worden. Wanneer je de ruimte niet goed ventileert, ontstaat er een risico op koolmonoxidevergiftiging. Plaats daarom ook een koolmonoxidemelder (CO-melder) in kamers waar gestookt wordt. Nog een pluspunt van ventileren? Minder vocht in huis! Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht;
  • Verklein het brandgevaar van kaarsen zoveel mogelijk. Zet niet te veel kaarsen naast elkaar en let ook op met waxinelichtjes: de lontjes kunnen in hun eigen kaarsvet gaan drijven, met een mogelijk grotere vlam tot gevolg;
  • Zet kaarsen in een stevige houder. Zo verklein je ook het risico dat huisdieren of kleine kinderen de kaarsen omstoten of zich eraan branden;
  • Zet kaarsen op een veilige plek; niet naast de gordijnen of muur, maar op een koele en vlakke ondergrond. Een papieren of houten ondergrond kan ontbranden door druipend kaarsvet.

Houtkachel en open haard goed schoonhouden

Op veel plekken gaat de houtkachel, open haard, pelletkachel of elektrische kachel weer aan. Maar wist je dat je hiermee ongeveer 1,5 tot twee keer zoveel geld aan kwijt bent dan met een cv-ketel op gas gestookt, voor dezelfde hoeveelheid warmte? Bovendien komen er fijnstof en ander schadelijke stoffen vrij bij het stoken van hout, die niet goed zijn voor je gezondheid. Het is dus niet direct een goedkopere en betere manier van verwarming, maar knus is het wel. Zo stook je veilig:

  • Laat het installeren van de kachel of haard uitvoeren door een professional;
  • Zorg voor schoon, droog hout of pellets (houtkorrels);
  • Laat je schoorsteen voorafgaand aan het stookseizoen vakkundig vegen. Het risico op schoorsteenbrand neemt namelijk enorm toe wanneer je binnen hout stookt. “Het is de hoofdoorzaak van 1 op de 3 woningbranden”, stelt Brandweer Nederland.
Open haard

Olie- en petroleumkachels voorzichtig gebruiken

De warmteopbrengst van olie- en gaskachels is vele malen lager dan die van een op gas gestookte cv-ketel. Bovendien brengen walmende olie- of petroleumkachels schadelijke stoffen in de lucht die niet goed zijn voor je gezondheid. Wil je hier toch gebruik van maken? Zo doe je dat veilig:

  • Zet olie- of petroleumkachel op een veilige afstand van andere meubels en stoffen, zoals gordijnen. De stralingswarmte kan er namelijk voor zorgen dat deze in brand vliegen;
  • Wees voorzichtig met het bijvullen van vloeibare brandstof. Zeker als de kachel nog warm is, kan dit al snel leiden tot oncontroleerbare en zeer brandgevaarlijke situaties.

Zorg voor een veilig thuis

Veiligheid is essentieel om onbezorgd en fijn te wonen, niet? Blijf daarom altijd in de buurt van kaarsen, een open haard of andere kachel. Plaats daarnaast op elke verdieping goed werkende rookmelders. Rook is de grootste bedreiging bij een woningbrand. Door het inademen ervan krijgt je lichaam geen zuurstof meer. Wist je dat je rook niet ruikt in je slaap? Rookmelders kunnen je op tijd alarmeren en daarmee je leven redden. Kijk op woongemakiskinderspel.nl/rookmelder hoe je ze zelf eenvoudig en snel kunt ophangen.