Vluchtplan

Wist je dat in drie minuten een beginnende brand kan veranderen in een grote uitslaande brand? Het is daarom belangrijk dat je snel en veilig je huis uit kunt vluchten. Een vluchtplan helpt daarbij. Denk dus goed na over hoe jij en je gezin of huisgenoten veilig buiten komen als er brand uitbreekt. De brandweer geeft je graag een aantal tips.

Zorg voor 1 of meerdere rookmelders in huis

Als je slaapt, ruik je niets. Van rook word je dus niet vanzelf wakker. Hang daarom in ieder geval een rookmelder in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand is. Belangrijk dus dat je op tijd gewaarschuwd wordt als daar rook komt te staan. Wist je dat je een rookmelder binnen 5 minuten kan ophangen?

Maak een vluchtplan en oefen!

Vaak heb je maar drie minuten om te vluchten. Het is daarom belangrijk te weten hoe je moet vluchten. Bepaal de snelste én veiligste vluchtroute uit je huis en bedenk ook een tweede vluchtroute voor als de eerste geblokkeerd is. Bepaal ook met je gezin of huisgenoten waar je elkaar ontmoet na het vluchten, bijvoorbeeld aan de overkant van de straat. Vergeet bij het maken van een vluchtplan niet om goed af te spreken wie de kinderen of huisdieren mee naar buiten neemt.

Oefen de vluchtroutes vanuit iedere kamer. Zou je de vluchtweg ook nog kunnen vinden als je niets meer zou zien? Als er brand is komt er veel rook vrij, waardoor je bijna niets meer ziet en moeilijker kan ademen. Oefen de vluchtroute daarom ook met je ogen dicht of met een blinddoek. Doe dit wel met iemand erbij die je kan begeleiden zodat er geen ongelukken gebeuren!

Vinden kinderen het spannend om geblinddoekt de vluchtroute te oefenen? Doe dan eerst een geblinddoekt spelletje.

Zorg dat de vluchtroute vrij is

Zorg dat er geen spullen op de trap liggen, zoals schoenen, tassen en kleding. Zet ook planten, meubels, de stofzuiger en wasmand uit de looproute. Dan kun je tijdens het vluchten niet struikelen. Bij brand komt veel rook vrij, waardoor je bijna niets kunt zien. Daarom is het belangrijk dat je vluchtroute vrij is van spullen. Zo kun je snel en veilig vluchten.

Leg sleutels op een vaste plek

In een noodsituatie heb je geen tijd om naar je sleutels te zoeken. Kies daarom een vaste plek waar je voortaan je sleutels opbergt. Bij voorkeur is dit vlakbij de deur. Een makkelijke en handige oplossing is een sleutelrek of sleutelhaakje. Zo kun je altijd snel je huis verlaten bij een noodsituatie. Als er bijvoorbeeld brand uitbreekt, hoef je niet in de donkere rook op zoek naar je sleutels.

Vluchtsleutel

Wat te doen als er écht brand uitbreekt

  • Blijf kalm.
  • Waarschuw huisgenoten.
  • Verlaat via de kortste weg de woning.
  • Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter je.
  • Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de vloer.
  • Ga naar de afgesproken verzamelplaats en controleer of iedereen buiten is.
  • Bel 112 en vertel je naam en volledige adres.