Vlam in de pan

Brand in huis begint vaak in de keuken, bijvoorbeeld als de vlam in de pan slaat tijdens het koken. Een vlam in de pan ontstaat door oververhitting, bijvoorbeeld als de olie zelf te heet wordt of als hete olie of boter overkookt en met de vlam onder de pan in contact komt. Goed om te weten: ook als je elektrisch, keramisch of via inductie kookt, kan je een vlam in de pan krijgen. Wat je wel en vooral niet moet doen bij een vlam in de pan? Lees hier de tips van de brandweer.

Blijf bij het fornuis

Laat je tijdens het koken niet afleiden door bijvoorbeeld je telefoon of de deurbel en blijf altijd bij het fornuis. Dan ben je op tijd als er iets misgaat. Houd daarnaast brandbare materialen, zoals pannenlappen, keukenrollen en thee- en handdoeken uit de buurt van het fornuis en kijk uit met wijde kleding.

Houd de keuken schoon en opgeruimd

Vette aanslag in de keuken is niet alleen vies, maar vormt ook een risico op brand. De vet- en stofresten kunnen vlam vatten. Maak daarom je keuken regelmatig vetvrij schoon en vergeet niet om de afzuigkap en filters te reinigen.

Vlam in de pan

Wat te doen bij een vlam in de pan

Schakel de warmtebron uit en zet als het mogelijk is de afzuigkap uit. Trek vervolgens ovenhandschoenen aan, zet een passende deksel op de pan en laat de pan minstens een half uur staan om af te koelen. Controleer of het vuur echt uit is. Ga niet met de pan lopen en blus nooit met water: het gaat dan heftig spetteren. Gebruik ook geen blusdeken, want niet alle blusdekens zijn geschikt om branden met olie en vet te blussen. De kans is groot dat zo’n blusdeken vlam vat.

Zelf geblust? Dan is het toch verstandig de brandweer te bellen. Het vuur kan namelijk doorslaan naar de afzuigkap of afvoerpijp. Op die – voor jou onzichtbare – plekken kan later alsnog brand ontstaan.