Cv-ketel

Regelmatig onderhoud van een cv-ketel is belangrijk, want dit zorgt voor veiligheid en zekerheid. Een slecht onderhouden cv-ketel kan leiden tot het vrijkomen van het giftige koolmonoxide – ook bekend als CO – en dus een koolmonoxidevergiftiging. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen door een koolmonoxidevergiftiging. Enkele honderden mensen belanden in het ziekenhuis. Veilig omgaan met je cv-ketel en een CO-vergiftiging voorkomen? Lees hier de tips van de brandweer.

Controleer de cv-ketel regelmatig

Het is aan te bevelen om de cv-ketel, afhankelijk van het type, jaarlijks of tweejaarlijks te laten nakijken door een erkende cv-ketel onderhoudsmonteur. Koolmonoxide kan ontstaan door een verkeerd geïnstalleerde, kapotte of slecht werkende warmtebron. Dat is ook het geval bij een gesloten systeem.

Ventileer

Een goede ventilatie is belangrijk bij het voorkomen van een CO-vergiftiging. Laat daarom altijd een rooster open of een raam op een kiertje.

Plaats een CO-melder

Hang in ieder geval een CO-melder op in de ruimte van het verbrandingstoestel, zoals de cv-ketel of de open haard. Met dubbelzijdig tape is dat binnen 5 minuten gepiept! Kijk bij het kopen van een CO-melder of deze voldoet aan de technische eisen van de norm NEN-EN 50291. Dit staat op de verpakking van het product. Koop bij voorkeur een melder die 5 tot 10 jaar meegaat en zet de plaatsingsdatum en vervangdatum met watervaste stift op de melder. Zo weet je precies wanneer de melder aan vervanging toe is. Test daarnaast regelmatig de werking van de CO-melder volgens de specificaties van de leverancier.

Waar hang je de CO-melder op?

Herken een CO-vergiftiging

Koolmonoxide is een gevaarlijk gas en kun je niet zien, proeven of ruiken. Je herkent een koolmonoxidevergiftiging aan lichamelijke symptomen. De eerste lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook kun je je verward voelen en een versnelde hartslag krijgen. Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op, zoals bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.

Wat te doen bij een CO-vergiftiging

  1. Waarschuw bij een CO-vergiftiging je huisgenoten
  2. Ga zo snel mogelijk naar buiten

Bel het alarmnummer 112 en volg de instructies van de hulpdiensten op