Elektrische fiets of scooter

Een elektrische fiets of scooter is een handig vervoersmiddel. Maar na verloop van tijd wordt de accu vaak slechter en kun je minder ver rijden met ondersteuning. Door verstandig met de accu om te gaan geniet je langer van een groot bereik en blijft de accu veilig werken.

Gebruik veilige accu’s en laders

Kies bij de aanschaf van een (vervangende) accu of lader voor een betrouwbaar merk en vermijd onbekende fabrikanten of goedkope namaakversies. Deze werken vaak slechter en kunnen zelfs in brand vliegen. Het liefst gebruik je altijd de originele lader die bij de fiets geleverd is. Die werkt namelijk het best voor je eigen accu.

Laad de accu overdag op in een ruimte met rookmelder

Laad de accu van je elektrische fiets overdag op in een ruimte met een rookmelder en zorg dat je in de buurt blijft als de accu aan de lader ligt. Mocht er dan iets misgaan, heb je dit snel door en kan de schade beperkt blijven. Houd de accu tijdens het opladen uit de zon en zet brandbare materialen even aan de kant. 

Is de accu volledig opgeladen? Dan kan het verstandig zijn meteen de stekker uit het stopcontact te halen. Zo voorkom je dat het apparaat ‘overladen’ wordt en de oplaadbare batterij of accu oververhit raakt. Dit geldt echter niet voor alle accu’s. Bij sommige fietsen is het juist beter de accu aan de lader te laten staan vanwege de laadcyclus en het behoud van de accu. Lees daarom altijd goed de instructies die de fabrikant voorschrijft voor jouw fiets. 

Zorg dat de accu de warmte kwijt kan

Bij het opladen komt hitte vrij. Dit verhoogt het risico op brand. Zorg er daarom voor dat de accu goed de hitte kwijt kan. Laad de accu op op een harde ondergrond met voldoende ruimte erom heen om de hitte aan de lucht af te geven.

Gebruik alleen onbeschadigde accu’s en laders

Is je accu gevallen? Of merk je tijdens het laden een sterke geur, rook, lekkende vloeistof of oververhitting? Laat de accu dan direct controleren door een fietsspecialist. Hiermee voorkom je dat je eventuele schade vergroot of dat je elektrische fiets of scooter in brand vliegt. Zorg er ook voor dat de aansluiting van je oplader schoon is en vervang laadsnoeren zodra deze beschadigd zijn. Zo verklein je de kans op kortsluiting.