Soorten melders

Hittemelders, combimelders, rookmelders (voor doven en slechthorenden) en koolmonoxidemelders. Wat is het verschil tussen al die melders, welke heb je nodig en in welke ruimtes hang je ze op? Lees het hier en maak je huis veilig(er) met onze handige tips.

Hittemelder

Een hittemelder is een thermische melder die niet reageert op rook en minder gevoelig is voor stof of dampvorming. In de keuken kun je daarom beter een hittemelder ophangen in plaats van een rookmelder. Hij geeft een alarm wanneer de temperatuur in de ruimte waar de melder is geplaatst verdacht snel stijgt. Hierdoor alarmeert hij je op tijd bij brand.

Rookmelder

Een rookmelder waarschuwt je op tijd als er rook ontstaat. Hang in ieder geval een rookmelder in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand is. Wist je dat vanaf juli 2022 een rookmelder verplicht is op elke verdieping van je woning? Op rookmelders.nl vind je meer informatie over deze nieuwe wet.

Rookmelders voor doven en slechthorenden

Voor doven en slechthorenden zijn er rookmelders en accessoires ontworpen die draadloos gekoppeld kunnen worden aan een rookmelder. Een voorbeeld hiervan is een trilplaat: deze leg je onder je kussen op je bank of bed, waardoor je door de trillingen direct gewaarschuwd wordt als er brand ontstaat. Meer weten? Kijk op www.rookmelder.nl.

Koolmonoxidemelder

Een koolmonoxidemelder is een apparaat dat een alarm geeft als de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht te groot wordt en hierdoor gevaarlijk wordt. Hang in ieder geval een koolmonoxidemelder in de ruimte waar een verbrandingstoestel is, bijvoorbeeld bij de cv-ketel en open haard. Dit zijn namelijk de plekken waar koolmonoxide vrij kan komen. Daarnaast kun je ook in andere ruimtes een koolmonoxidemelder ophangen. De exacte plek waar je de melder het beste kan ophangen, verschilt echter per ruimte. Hieronder vind je daarom tips voor elke ruimte.

Combimelder

Een combimelder is een rookmelder en koolmonoxidemelder in één. Dat klinkt handig, maar combimelders zijn niet voor alle ruimtes geschikt. Een rookmelder en een koolmonoxidemelder hang je normaal namelijk zelden op dezelfde plek. De brandweer adviseert daarom bij voorkeur een aparte rookmelder en een aparte koolmonoxidemelder te gebruiken. In een ruimte met een verbrandingstoestel zoals cv-ketel, geiser of houtkachel zou je een combimelder kunnen gebruiken. Je hangt de melder dan hoog op, bijvoorbeeld aan of vlak onder het plafond.

Voor andere ruimtes is de combimelder niet geschikt. Je kunt daar het beste een rookmelder aan het plafond hangen en een aparte koolmonoxidemelder op ademhoogte.